17 Mac 09

Petang itu saya ke Pantai Teluk Lipat di tempat saya bersama Wafiy.

Saya merasa agak gusar melihat keadaan pantai yang semakin terhakis itu. Walaupun pantai tersebut bukanlah satu kawasan pelancongan yang diwarwarkan di Terengganu, ia tetap tempat yang penting & mempunyai penempatan penduduk yang ramai di persisirannya, juga pusat-pusat pendidikan seperti UiTM Dungun, SMK Sura, dll. Rasanya setiap kali saya pulang, keadaan hakisannya menjadi semakin teruk.

dsc01023

Menurut maklumat yang saya tahu, Jabatan Alam Sekitar bertanggungjawab dalam membaikpulih  & mengawal hakisan pantai di Malaysia tapi malangnya, mereka tidak diberi  peruntukan yang cukup dari kerajaan Pusat untuk menyelenggara majoriti pantai-pantai di Malaysia yang mengalami hakisan. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana ia melibatkan keselamatan rakyat & jika dibiarkan, ada kawasan di Malaysia yang akan ditenggelami air. Kekadang saya hairan kemana wang kerajaan dibelanjakan. Kenapa perkara penting seperti ini dibiarkan & di masa yang sama, program-program membazir seperti PLKN diteruskan & memakan jutaan ringgit setahun.

Sesuatu mesti dilakukan sebelum terlambat. Gunakanlah wang hasil cukai daripada rakyat itu dengan sebaiknya.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

2 responses »

  1. wan asmadi says:

    salam , sya setuju dgn saudara.. berkenaan ape yg berlaku dgn pantai teluk lipat.. sbb sya sendiri pun setiap kali balik bila pergi ke pantai teluk lipat rase terkilan juga dgn keadaan spt itu… harap pihak yg berkenaan bertindak lah secepat mungkin

    • inksensei says:

      W’salam. Terimakasih atas respon. Harap pihak berwajib buat sesuatu. Jangan hanya cantikkan bandar dengan lampu-lampu membazir, tapi perihal keselamatan rakyat diabaikan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s