Pada 25 Mac 2009 yang lalu, berlangsung satu Liqa’ (pertemuan) dengan Ustaz Wan Ismail Dagang (Timbalan ketua dewan ulama PAS Terengganu) di Pejabat Pemuda PAS Negeri Sabah (PPPNS).

Ust. Wan Ismail Dagang

Ust. Wan Ismail Dagang

Terlalu banyak ilmu maklumat & ilmu yang disampaikan Ust. Wan Ismail pada malam itu, & cara penyampaiannya yang santai menjadikan kami senang memahami.

Dalam perkaitannya dengan perkara yang banyak berlaku sekarang, beliau antara lain menerangkan tentang binasanya umat-umat terdahulu seperti yang dinyatakan di dalam al-Quran apabila orang berkuasa yang buat salah tidak dihukum, sedangkan pada masa yang sama orang biasa yang buat salah dihukum. Ini sangat bertentangan dengan ajaran Islam yang dibawa Rasulullah s.a.w. dimana Rasulullah s.a.w. sendiri pernah menyatakan “seandainya Fatimah yang mencuri, nescaya akan aku potong tangannya.”

Ust. Wan Ismail juga menerangkan bagaimana Rasulullah s.a.w. sentiasa mempunyai visi untuk masa depan & berpandangan jauh, sebagaimana Baginda s.a.w. pernah menjanjikan gelang maharaja Parsi kepada Suraqah, & Baginda s.a.w. juga menyatakan bagaimana Constantiniah (nama Arab bagi Constantinopel) akan ditakluk oleh orang yang terbaik, yang mana ia menjadi kenyataan bila seorang pemuda berusia 20 tahun, Sultan Muhamad al-Fateh membuka Constantinopel menjadikannya Islambul (sebelum ditukar oleh si atheis Kamal Attartuk).

Selain itu, Ust. Wan Ismail juga menerangkan bagaimana sejarah perlu dibaiki semula kerana terlalu banyak fakta yang telah diubah oleh penjajah Inggeris/ orang-orang kafir. Mereka juga telah banyak melakukan kerosakan selain menghapuskan peundangan Islam sepertimana yang telah berlaku di Melaka yang nama asalnya Malaqa atau Multaqa yang bermaksud tempat pertemuan.

Antara perkara yang sangat diingati ialah bila Ust. menerangkan yang ‘orang yang kerana (dakwah) dia orang lain tak menentang Islam, & kembali kepada Islam, maka Nabi s.a.w. menyatakan Allah s.w.t. akan memberinya baginya pahala 100 orang mati syahid.’ Antara sebabnya ialah orang syahid membunuh orang yang hidup, tetapi orang yang berdakwah menghidupkan orang yang sudah mati (hatinya).

Wallahualam. Semoga Allah memberi kekuatan kepada pendakwah-pendakwah yang ikhlas menyebarkan kebenaran, di mana sahaja mereka berada. Amin.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s