Pada 26 Mac 2009, kami ke Surau Riyadhussolihin untuk kuliah maulidurasul & liqa’ bersama Ust. Yususf Embong (Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang).

dsc01102edited

Antara lain diterangkan tanggungjawab umat Islam adalah meyakini kepimpinan Rasulullah s. aw., selain taat & cinta kepada Baginda s.a.w.

Juga diterangkan perihal karekteristik manusia-manusia jahat di dalam al-Quran ;

Firaun: Pemerintah diktator yang mempunyai kuasa mutlak menggunakan kuasa sewenang-wenangnya & menganggap dirinya mengatasi undang-undang.

Haman: Menteri yang mengampu Firaun

Qarun: ahli korporat yang membantu pemerintah dengan kewangannya dengan harapan mengaut keuntungan yang lebih besar tanpa mempedulikan penderitaan orang ramai.

Sekiranya dibandingkan, kita dapat lihat bahawa mereka yang bersifat seperti 3 manusia durjana ini masih wujud hingga kini.

Selepas solat Isyak, dalam liqa’ kami bersama Ust. Yusof Embong, beliau menerangkan bagaimana konsep PAS Untuk semua, seperti juga Islam, semakin diterima oleh rakyat Malaysia yang berbilang kaum & latarbelakang.

dsc01103edited

Beliau juga mengingatkan kami tentang pentingnya untuk sabar, sebab kita akan menghadapi pelbagai tribulasi & halangan dalam dakwah.

Diterangkan juga bahawa Nabi s.a.w. mengaitkan kegilaan kepada harta akan  membawa kehancuran kepada seseorang.Oleh itu, buatlah kerja masing-masing, kejarlah impian masing-masing, tapi dakwah jangan ditinggalkan.

Ustaz Yusof Embong sangat dikenali sebagai pendakwah yang kreatif menggunakan kemahiran IT beliau untuk menyampaikan Islam. Beliau juga tidak lokek berkongsi segala powerpoint & bahan-bahannya dengan orang lain supaya perkara yang baik itu sentiasa dipanjangkan untuk faedah semua orang.

Terimakasih UYE. Hanya Allah saja yang bisa membalas kebaikanmu.

dsc01106edited

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s