van jenazah

Hari ini hari yang diberkati; Jumaat.

Jumaat lepas, berlaku satu peristiwa yang istimewa di Masjid Lebai Hashim, kira-kira 2 kilometer dari rumah saya di sini. Saya tidak termasuk jemaah yang menyaksikan peristiwa tersebut kerana saya solat fardhu Jumaat di Surau al-Amin, SMT Seberang Perai yang memang juga menjadi tempat solat Jumaat, & lebih dekat dengan rumah.

Masjid Lebai Hashim adalah antara masjid yang subur dengan kuliah & majlis ilmu di sini. Waktu peristiwa ini berlaku, saya masih belum pernah lagi menjejakkan kaki ke masjid ini. Alhamdulillah, kini dengan kenderaan yang sudah tiba, saya dapat ke sana. Kini masih lagi dalam proses meng-usha2 tempat-tempat saya boleh menimba ilmu di sini. Moga amalan kita diterima Allah. Moga kita dapat mati dalam husnul khatimah. Amin.

dipetik dari http://www.hmetro.com.my/

Oleh Zulfa Mohamad

BUKIT MERTAJAM: Jemaah Masjid Lebai Hashim, Bukit Minyak, dekat sini yang mulanya khusyuk mendengar khutbah Jumaat dibacakan Basiri Jamaduin, 79, tiba-tiba tersentak apabila khatib itu jatuh terduduk sebelum menghembuskan nafas terakhir dipercayai akibat serangan jantung, semalam.

Sebelum itu, imam berkenaan baru memulakan khutbah kira-kira jam 1.30 tengah hari apabila beliau tiba-tiba jatuh terduduk sambil memegang tongkat tetapi sempat dipapah jemaah masjid yang menyedari kejadian itu.

Jemaah masjid, Nazri Ahmad, 39, berkata dia berada depan mimbar ketika itu dan melihat Basiri menarik nafas panjang sebelum jatuh, manakala wajahnya bertukar pucat.

Jemaah masjid segera menghubungi ambulans untuk menghantar Basiri ke hospital, namun beliau disahkan sudah meninggal dunia.

“Hari ini adalah sejarah bagi jemaah masjid kerana menyaksikan sendiri proses pertukaran imam ketika khutbah dan ia sesuatu yang jarang berlaku. Hari ini kami belajar sesuatu,” katanya ketika ditemui, semalam.

Kebetulan ketika kejadian, imam kedua, Salleh Othman, 61, berada berhampiran lalu mengambil alih tugas membaca khutbah mengenai aurat wanita, diikuti khutbah kedua hingga selesai dan seterusnya menunaikan solat Jumaat.

Menurut Salleh, kali terakhir dia bersama Basiri pada minggu lalu tetapi arwah yang menjadi imam sejak 20 tahun lalu tidak meninggalkan sebarang pesan berhubung tugas membaca khutbah di masjid berkenaan.

“Cuma arwah berkata dia mungkin sudah tidak lama di dunia ini dan itu mungkin petanda dia akan pergi buat selama-lamanya,” katanya.

Salleh berkata, jarak masa dia mengambil alih tugas membaca khutbah Jumaat selepas arwah jatuh sekitar lima minit dan tempoh itu tidak menjejaskan kefarduan solat Jumaat.

Sementara itu, anak Basiri, Azman, 44, berkata bapanya memang menghidap penyakit jantung serta darah tinggi tetapi tidak duduk diam dan sering membuat kerja keagamaan selain kerja kampung.

“Sebelum ini dia sudah beberapa kali jatuh di rumah akibat diserang penyakit jantung. Hari ini (semalam) dia dalam keadaan sihat sebelum ke masjid tapi mungkin sudah tiba ajalnya,” katanya yang reda dengan pemergian bapanya.

Jenazah Basiri dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Minyak jam 9 malam tadi.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

4 responses »

 1. muslimah_80 says:

  Husnul khatimah ….

 2. ira^cairo says:

  Salam ….

  Innalillah hi wa inna ilaihi roo jiu’n …

  Semoga Allah memberkati dan merahmati Allahyarham Imam Basiri … Amin … InsyaAllah …..

 3. tunbegia says:

  Innalillah wa-inna ilaihi raji’un – Truly to Allah we belong, and truly to Him shall we return.. alfatihah

  salamm,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s