PIC_0377(edited)

Bismillahirahmani rahim

Anak yang soleh & solehah adalah anugerah yang tidak ternilai. Anak yang soleh & solehah juga adalah amalan yang sentiasa berterusan biarpun kita sudah di alam barzakh.

Mendidik anak bukan sekadar memberinya makan pakai mainan & tempat tinggal, bahkan mendidiknya dengan ilmu & nilai-nilai haq yang suci di bersumberkan syariat yang telah ditetapkan oleh al-Quran & Sunnah. Didikan ini bukan sahaja melalui ilmu yang diberi samada melalui pendidikan akhlak & Islam samada secara formal atau tidak, bahkan juga melalui akhlak & amalan yang dilakukan oleh ibubapanya itu sendiri.

Biarpun mungkin tidak pernah dididik oleh seorang ibu atau bapanya, seorang anak itu masih tetap boleh menjadi anak yang soleh atau solehah seandainya dia faham akan Islam & tanggungjawabnya sebagai muslim.

Akan tetapi, biarpun dididik dari kecil hingga dewasa oleh ibubapanya, tanpa dididik dengan Islam, anak itu mungkin tidak akan menjadi anak yang boleh menolong ibubapanya kelak, bila mereka sudah tiada.

Renungilah kisah ini…

dipetik dari http://ummu-syatibi.blogspot.com

‘Ustaz, saya ingin bertanya.. Saya menjaga ibu saya yang uzur… Saya membasuh kemaluan ibu saya.. Bagaimana dengan puasa saya…’

Ustaz bertanya ‘Adakah saudara sudah berkahwin?’

Pemanggil menjawab ‘Belum Ustaz

Ustaz menjawab ‘Palingkan muka kearah lain semasa membasuh kemaluan ibu saudara’…

Setelah talian putus, kedua-dua Ustaz dan DJ radio memuji-muji kesabaran jejaka pemanggil itu. Saya menitiskan airmata mendengar perbualan itu dan berfikir sungguh beruntunglah siibu yang melahirkan jejaka itu.

Alangkah bertuah nya si-isteri mendapat jejaka itu sebagai suaminya. Kisah ini berlaku hampir 1 tahun yang lalu, seorang ibu tua dibawa oleh nak lelakinya yang tinggal di bandar menziarahi ahli keluarga di sebuah kampung. Sekembali dari tempat ziarah, si ibu kelihatan terkocoh-kocoh,pantas berlari keluar dari kereta.

Langkahnya agak tergopoh-gopoh menaiki anak tangga rumah. Fikir si anak yang masih belum sempat menarik handbrake keretanya, pasti si ibu bergegas untuk segera menunaikan solat Maghrib kerana azan telah berkumandang di surau yang berdekatan. Tapi bila dia mula menjejaki anak tangga, ‘Subhanallah! ‘ Si anak terkejut melihat najis bejejeran di anak tangga dan dilaman rumah. ‘Mak sakit perut rupanya,’ bisik hatinya.

Tanpa berlengah segera disinsingnya lengan baju dan kaki seluar. Najis disodok dan dibuangkan. Getah paip ditarik lalu dialirkan air menuruni anak tangga.Ibu yang sudah selesai membersihkan diri dan solat Maghrib terkocoh-kocoh sekali lagi menanggalkan telekung, mencapai baldi dan gayung dalam langkah yang terhencut-hencut cuba menuruni anak tangga. Terpana si ibu di muka pintu melihat anak-anak tangga sudah dimop bersih, seperti hilang akal sejenak.

“Tak sembahyang Maghrib ke?’ Tanya ibu kepada si anak dalam keadaan serba-salah. Tak apalah mak, saya musafir, Maghrib tu di jamak takhir dengan Isyak nanti.’

Si ibu tak terkata apa. Tangan kanan masih memegang baldi. Tangan kiri pula memaut grill pintu. Matanya terus memerhatikan si anak, dalam hati penuh sebak dan keharuan, mengucap puji syukur pada Allah kerana anak yang diasuh dari sebesar dua tapak jari, dicucikan najisnya setiap hari itu, buat pertama kalinya menyucikan najis ibunya pula hari ini.

‘Ya Allah! begini mulia rahmatmu mengurniakan hamba mu ini anak yang soleh, dia mengenang jasa Ya Allah! dan membalas budi, aku bersyukur padamu….. aku bersyukur pada mu Ya Allah!’ sempat si ibu memanjatkan doa dalam hati.

Terasa benar maruahnya dihargai, tawadhuk sungguh mengecapi nikmat kasih……. Rentetan dari peristiwa itu, dapat dilihat keberkatan dalam hidup si anak kerana apa saja kerja yang dibuat terasa dipermudahkan oleh Allah.

Inilah yang dikatakan keberkatan memuliakan insan yang dimuliakan oleh Allah SWT.

Hadis Nabi saw: ‘Hinalah umatku, hinalah umatku, dimana dalam sisa usia orang tua mereka, tidak dimanfaatkan apa-apa untuk meraih rahmat dari Allah SWT’

‘ Manusia memang selalu lalai memperhitungkannya bahawa dia bersalah.Setelah datang malapetaka dengan tiba-tiba dia menjadi bingung, lalu menyalahkan orang lain atau menyalahkan takdir.’

*’Hukama’

Anak yang soleh pasti akan menyayangi ibunya...jika dia benar-benar dididik untuk menjadi anak yang soleh.

Walau apapun, anak yang soleh pasti akan menyayangi ibunya...jika dia benar-benar dididik untuk menjadi anak yang soleh.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

3 responses »

  1. Menitis air mata ana dengan bingkisan kali ini, terlintas terus waktu ana menjaga abah yang lumpuh di hospital dua tahun lalu, membersihkan abah setiap pagi dan petang, menukar lampin, dan macam2 lagi tugas yang telahpun mereka lakukan kepada kita sewaktu kecil, barulah kita rasa betapa mereka tidak terasa terbeban dengan tugas itu, malah melakukannya dengan penuh ikhlas dan kasih sayang, dan itulah yang patut kita balas kembali segala belas dan kasih sayang mereka. al-fatihah buat abah yang telah kembali ke rahmatullah pada 9 jun 2007 setelah terlantar di hospital sejak 23 april 2007

  2. nurilhakim87 says:

    Salam ziarah kakanda,
    Wafiy akan memebesar sehebat ayahnya, insyaAllah. Cuma mungkin dia perlukan ibunya kembali? Diamanakah?

    Pasti dan pasti ibunya rindu untuk membesarkan seorang anak. kenapakah dia berdegil untuk kembali?

    Kami masih mengatur jalan. Yang di dalam rumah kami cuba dahulukan, insyaAllah 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s