Ramadhan ini di Singapura, diadakan program Ramadhan Youth Challenge yang merangkumi pelbagai program menarik terutamanya untuk remaja seperti Night of Power, Liqa Eid’ ul Fitri, Cakap Pasal Remaja dll.

Saya suka dengan terms ‘Night of Power’ yang merujuk kepada Malam Lailatul Qadar yang menjadi carian umat Islam di bulan Ramadhan. Sememangnya ia adalah malam yang memberikan kuasa dengan kebaikan & rahmat Allah yang berganda-ganda.

Saya percaya, di Malaysia, terutamanya di penggerak-penggerak Islam di peringkat mahasiswa & mahasiswi, juga di peringkat sekolah juga punya program-program mereka yang menarik bagi pengisian Ramadhan ini terutama yang berfokuskan remaja. Saya sekadar mahu meng’highlight’kan bagaimana brader-sisters kita di Singapura sangat advance dalam membuat promosi program mereka.

Saya percaya, kita di Malaysia pun punya bakat-yang hebat dalam bidang grafik, IT, & sebagainya, alangkah ‘cool’nya kalau kita dapat menonjolkan kehebatan Islam yang sememangnya hebat itu melalui promosi & pengisian kita. Dan alangkah lebih baik, kalau pihak kerajaan & swasta di negara kita sama-sama dapat menyumbang dana & sokongan. Bukan hanya memsponsor & menyokong program yang lebih banyak merosakkan seperti konsert Jom Heboh, program realiti tv yang terus melalaikan remaja, dan banyak lagi yang lain.

Syabas juga untuk saudara-saudara kita di Singapura. Walaupun kalian adalah minoriti yang punya banyak kekangan, kalian tetap terus berjuang.

Allahuakbar. Let’s stay strong in Islam. Let’s stay alive.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s