Artikel utama dipetik dari http://muslimeen-united.blogspot.com/

Masih tergamak lagi hisap rokok?

Berita sadis bagi penghisap rokok tegar sedunia. Filter rokok anda mungkin mempunyai zat babi didalamnya. Menurut Professor Universiti Kesihatan Awam Sydney,Simon Chapman – didalam kajian di Holland terdapat 185 kegunaan babi didalam industri. Salah satunya didalam industri tembakau. Hemoglobin babi dalam bentuk protein digunakan didalam filter rokok. Hemoglobin babi ini efektif dalam menyerap bahan toksik yang terdapat didalam asap rokok!

Setakat ini hanya rokok yang dijual di Greece yang confirm menggunakan filter babi kerana menurut legislation tempatan semua kandungan rokok WAJIB diberitahu kepada orang awam. Di negara-negara lain isi kandungan pembuatan filter tidak wajib diberitahu. Maka ada kemungkinan hemoglobin babi digunakan dalam rokok yang dijual di Malaysia!

Sumber: http://www.news.com.au/national/cigarettes-may-contain-pigs-blood/story-e6frfkvr-1225847653290

* Wahai perokok-perokok yang agamanya Islam, kalaupun saudara-saudari tak peduli pasal kesihatan saudari-saudari atau orang sekeliling, kalaupun saudara- saudari tak peduli pada alam sekitar, kalaupun saudara-saudari tak peduli pasal sumbangan syarikat-syarikat rokok dalam membunuh saudara-saudara Islam kita di Palestin, takkan le dah tau ada kandungan babi dalam rokok saudara-saudari masih tergamak hisap rokok? Jika ada was-was sekalipun itu sudah sepatutnya dijauhkan, apatah lagi rokok yang sememangnya sudah difatwakan sebagai haram!

Apa lagi alasan kamu wahai saudara-saudari seIslamku?

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

One response »

  1. JJ says:

    kesian babi itu dah mati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s