Dipetik dari http://palestinkini.info/

Rabu ,06/10/2010 –

Kesatuan Ulama Palestin membantah tindakan zionis membakar masjid di Bandar Beit Fajar, selatan wilayah Beitlehem yang terjajah, dengan menuduh bahawa kerajaan penjajah Israel terlibat dalam jenayah keji ini, dan dalam masa yang sama beliau mengajak masyarakat Palestin di Tebing Barat membuat pemberontakan / bantahan terhadap jenayah zionis bagi melindungi tempat-tempat suci “dari bahaya besar yang mengancam bila-bila masa. ”

Kesatuan Ulama ini membuat kenyataan lagi pada hari Isnin (4-10), dan pihak “Palestin Information Center,” menerima satu salinan tentang itu “sesungguhnya serangan terhadap masjid dan pembakaran isinya adalah serangan terhadap Allah” sambil menekankan bahawa sesiapa yang melakukan jenayah keji ini mereka tidak ada kaitan langsung dengan agama atau nilai-nilai kemanusiaan atau nilai-nilai moral.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : arif

Hamas menggesa penduduk tebing barat agar melindungi masjid daripada serangan pendatang

Rabu ,06/10/2010 –

Gerakan Hamas menyeru warga Palestin di Tebing Barat agar melindungi masjid-masjid daripada serangan pendatang dan memohon para ulama untuk menyediakan pelan tindakan dalam usaha melindungi masjid.

Dalam satu kenyataan kepada Pusat Maklumat Palestin, jurucakap Hamas Fawzi Barhoum mengutuk serangan Israel ke atas Masjid Al-Anbiya di Bethlehem. Beliau menyifatkan serangan itu sebagai satu jenayah berat terhadap tanah suci umat Islam. Tindakan itu juga menurut beliau adalah hasil daripada pertemuan antara gabenor Bethlehem, Abdelfattah Hamayel and ketua ketenteraan Israel, Gabi Ashkenazi.

Berhoum menambah bahawa kebiadaban para pendatang menyerang masjid sebaik selepas pertemuan tersebut adalah disebabkan oleh tentangan warga Palestin di Tebing Barat.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : idawati

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s