Dipetik dari http://idhamlim.blogspot.com/ & http://www.youtube.com/user/cmlimguaneng

Timbalan Ketua Menteri I, Dato’ Mansor Othman mengumumkan di satu sidang media di Pejabat Ketua Menteri bahawa Kerajaan Pulau Pinang akan hulurkan bantuan kewangan sebanyak RM1,000 kepada 318 pelajar-pelajar dari Pulau Pinang yang terpaksa kembali ke Malaysia kerana krisis di Mesir.

PR Perak Mengalu-alukan Bantuan RM2000 Kerajaan Pulau Pinang Kepada Pelajar Pulang Ke Mesir

15 Rabiulawal 1432H
Oleh : Hafizi Pauzi 

PARIT BUNTAR, 18 Feb : Pakatan Rakyat Perak menyokong penuh usaha kerajaan negeri Pulau Pinang menyalurkan bantuan berbentuk wang sebanyak RM2000 kepada 318 pelajar negeri itu yang akan pulang ke Mesir tidak lama lagi, demikian respon dalam isu berkaitan oleh ADUN Titi Serong, YB Drs. Khalil Idham Lim.

“PR negeri Perak mengalu-alukan sebarang bentuk bantuan bagi meringankan belanja kos pulang ke Mesir pelajar terbabit, beban rakyat adalah agenda utama PR, tahniah kepada kerajaan negeri Pulau Pinang di atas inisiatif murni ini,” katanya yang juga Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, ketika ditemui di sini hari ini.

Tambahnya, kerajaan negeri Pulau Pinang telah melakukan dasar kebajikan rakyat yang wajar serta munasabah berdasarkan kemampuan kewangan negeri melalui proksi badan zakat negeri.

“Sewajarnya asnaf fisabilillah dalam zakat digunakan sepenuhnya untuk menyelesaikan masalah tersebut” katanya.

Beliau yang juga ketua Penerangan Pas Perak mengalu-alukan semua negeri lain mengambil langkah yang sama khususnya bagi negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat kerana rakyat berhak terhadap perkara tersebut.

“Langkah menyalurkan bantuan kepada rakyat yang menuntut diluar negera sepatutnya menjadi dasar induk bagi mana-mana kerajaan negeri mahupun pusat jika berlaku perkara yang diluar jangka seperti mana situasi di Mesir baru-baru ini,” katanya.

“Ibubapa dan pelajar sebetulnya tidak boleh dibebankan dengan isu tiket balik ke Mesir kerana masalah ini merupakan satu bentuk masalah yang perlu ditanggung bersama” Jelasnya

Menurutnya juga jika kerajaan sanggup berbelanja besar untuk membawa balik mereka dari mesir, kenapa pula mereka tidak boleh dibantu untuk membiayai tiket kembali ke sana.

“Kepada seluruh pelajar saya doakan semoga semuanya bersabar dan selamat sampai kembali ke Mesir dan dapat menyambung semula serta menumpukan pengajian seperti sedia kala,” ujarnya ketika mengakhiri sesi temuramah.

_____________________________________

ink sensei:
Menurut PM Mr. Najib, Malaysia mengalami pertumbuhan ekonomi yang pesat, tapi kenapa tak dapat dapat membantu pelajar-pelajar Malaysia untuk kembali ke Mesir? Sekadar angkut balik Malaysia saja, itupun agak lambat & setelah didesak-desak. Kos ke Mesir bukannya murah, apatah lagi bagi kebanyakan pelajar-pelajar yang masih memerlukan bantuan kewangan tersebut. Itu belum campur kisah belakang tabir tentang bagaimana sesetengah pelajar-pelajar tersebut baru dapat pulang ke Malaysia.
Janganlah cuma pandai mengutuk kerajaan Pulau Pinang & PR sahaja, sedangkan mereka telah membuktikan keprihatinan mereka terhadap rakyat. Haven’t you heard? Action speaks louder than words.
I rest my case.
Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

One response »

  1. jon says:

    mohon bantuan dana bagi saudara – saudara saya yang kurang mampu.anak terlantar dan ditinggal ayah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s