Alhamdulillah, kebetulan menonton berita di TV tadi, dalam satu mesyuarat yang mana wakil negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak dijemput, kerajaan memutuskan bahawa semua pelajar-pelajar Malaysia yang dibawa pulang ke Malaysia baru-baru ini kerana krisis di Mesir akan ditaja perjalanan pulang mereka untuk kembali menyambung pelajaran di Mesir. Semua pelajar-pelajar ini akan ditaja oleh negeri masing-masing.

Lalu si Jamil Khir berkata, pelajar-pelajar dari 4 negeri Pakatan Rakyat pula boleh menghubungi pihak JAKIM dll (saya tak ingat pula yang lain tu) sekiranya mereka juga ingin ditaja. Seolah-olah mereka turut ingin menolong pelajar-pelajar dari negeri-negeri PR ni kerana keprihatinan mereka (kononnya la), walhal sebelum ini, (dalam stesyen TV yang sama) kenyataan tegas dari kerajaan Malaysia mengatakan bahawa kerajaan tidak akan menangung perjalanan pulang pelajar kembali ke Mesir, kerajaan hanya membawa pulang pelajar-pelajar tersebut balik ke Malaysia sahaja, jadi kos kembali ke Mesir mesti ditanggung oleh mereka sendiri kerana itulah amalan yang biasa dilakukan kerajaan, demikian kata kenyataan itu.

Yang lawaknya, sebenarnya Pulau Pinang adalah  negeri yang mula-mula mengisytiharkan akan menaja perjalanan pulang pelajar-pelajar negerinya ke Mesir kembali. Pulau Pinang memberi setiap pelajar itu RM2000. RM1000 dari kerajaan negeri. lagi RM1000 pula dari Pusat Zakat. Boleh rujuk di sini. Saya pasti kerajaan PR yang lain juga mengambil inisiatif masing-masing.

Kemudian, mungkin kerana PRK  atau apa saja sebabnya, selepas itu Adnan Yaakob pula mengumumkan akan menaja perjalanan pulang pelajar-pelajar dari Pahang pula, siap bagi wang saguhati lagi. (mana boleh kalah dengan negeri PR?) Alhamdulillah…harap-harap ikhlas la ya huhu…(kalau tak ikhlas takde pahala tau huhu…) dan yang terkini ialah berita yang saya tonton tadi.

Agak-agakla, kalaulah Pulau Pinang tak mengisytiharkan pemberian bantuan tersebut, apakah mungkin kerajaan BN Pahang & kerajaan 1Malaysia tu akan berbuat perkara yang sama? Maafkan saya kalau bersikap skeptikal, tapi hipokrisinya terlalu jelas di situ. Walhal, sememangnya itulah yang sepatutnya dilakukan dari awal-awal lagi, bukannya dengan memberi kenyataan tegas bahawa mereka tidak akan menaja pelajar-pelajar tersebut pulang ke Mesir. Wang itupun memang wang yang menjadi milik & hak rakyat. Kerajaan hanyalah yang memegang amanah untuk menggunakannya untuk kepentingan rakyat, termasuklah juga pelajar-pelajar Malaysia yang juga teramat memerlukan bantuan tersebut.

Pendirian itu hanya berubah setelah melihat tindakan yang sepatutnya telah dilakukan oleh negeri PR. Satu tindakan berasaskan kepentingan survival politik, & bukannya kerana kepentingan rakyat. Sekiranya mereka benar-benar ingin menolong, kenapa baru sekarang baru ingin menolong? Kenapa lambat sangat buat keputusan untuk menolong? What took them so long?

Pun begitu, saya pasti, bagi pelajar-pelajar tersebut yang terlibat, majoriti mereka pasti tahu tentang perkara ini. Termasuklah tentang bagaimana mereka baru dapat dibawa pulang ke Malaysia sebelum ini.

Revolusi Islam yang berlaku di Mesir, Yaman, Libya dll. ini memang telah mendedahkan banyak wajah-wajah hipokrisi kerajaan-kerajaan yang menipu rakyat dan tempiasnya turut sampai ke Malaysia. Tapi sebagaimana Islam kini kembali dirindui oleh rakyat yang telah lama tertindas, hipokrisi itu pasti akan runtuh, dan takbir akan kembali dialunkan dengan penuh gemilang.

Ya Allah, jatuhkanlah kerajaan hipokrit ini. Amin, Ya Robbil Alamin.

Advertisements

About inksensei

STAY ALiVE 2:154 is the official inksensei's blog & project.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s