Sekarang anda faham kenapa kami (rakyat Malaysia yang cintakan negara) mahukan pilihanraya yang BERSIH?

Video from http://www.youtube.com/user/tvpas09, http://www.youtube.com/user/malaysiakini.

Video info:

Pakatan MPs on the parliamentary select committee (PSC) for electoral reform today slammed the Election Commission (EC) for its “recalcitrance” and “failure” to clean up the electoral roll.

“We are of the stand that the suggestions (of the committee) will never be implemented by the EC,” PKR’s Gombak MP Azmin Ali told reporters in the lobby of Parliament House today.

http://www.malaysiakini.com/news/192619

Nak baca lagi? Klik sini.

Tulisan di bawah dipetik dari http://bm.harakahdaily.net/

PRU13: SPR reka ‘Formula Terengganu’ menangkan BN?

Mohd Rashidi Hassan, 26 Mac 2012

Pakatan Rakyat mempunyai cukup bukti, bahawa ada dalang dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berusaha merencanakan suatu penipuan besar-besaran, pada senarai pendaftaran pengundi, untuk memenangkan Umno-Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 tidak lama lagi.

Pakatan Rakyat mempercayai, wujudnya persekongkolan pihak tertentu yang ada dalam SPR dengan Umno-BN, bagi membantu mereka mengekalkan kuasa dengan menyekat kebangkitan rakyat yang sudah komited menolak BN.

Ini bertepatan dengan ramalan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin yang mengatakan BN hanya selamat di tiga buah negeri, iaitu Johor, Melaka dan Pahang. Ini bermakna, Umno-BN sudah tidak selamat di sembilan buah negeri di Semenanjung.

Difahamkan hasil kajian sebuah firma pengkaji bebas yang dibayar BN, mereka menghadapi ancaman besar pada PRU kerana di Semenanjung sahaja, hampir 100 kerusi Parlimen yang bakal memihak kepada Pakatan Rakyat.

Pola kecenderungan rakyat dirakam firma pengkaji bebas turut menunjukkan seluruh agenda transformasi dan rancangan pembaharuan yang dikemukakan oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak, sehingga kini, masih gagal mempengaruhi rakyat menyokong BN.

Justeru akibat gagal menemukan formula terbaik untuk menyelamatkan ‘takhta’ kerajaan BN, maka tiada jalan lain dilakukan, selain merancang penipuan besar-besaran, dengan kerjasama pihak tertentu dalam SPR.

Antara formula yang dikemukakan pihak terbabit kepada kelompok atasan dalam Umno ialah, mengekalkan kuasa dalam PRU dengan menggunakan ‘Formula Terengganu’ pada tahun 2004.

Ia dinamakan ‘Formula Terengganu’ kerana hasil persekongkolan dengan pihak dalaman SPR, senarai daftar pemilih yang dikeluarkan oleh SPR mencatat kenaikan sehingga 17 peratus dalam daftar undi, paling tinggi dalam sejarah demokrasi negara, sehingga menyebabkan Kerajaan PAS Terengganu tumbang pada PRU 2004.

Pada PRU 2004 undi PAS di Terengganu meningkat di kebanyakan kawasan, tetapi yang peliknya undi untuk Umno-BN meningkat naik dua kali ganda, sehingga ada kawasan pilihan raya, peratusan pengundi yang keluar hampir mencapai 100 peratus.

Dipercayai, formula inilah yang sedang cuba dilaksanakan oleh Umno-BN dengan kerjasama juak-juak mereka dalam SPR.

Penipuan yang terancang ini dikesan Pakatan Rakyat dan didedahkan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam sidang akhbar beliau di Parlimen, 22 Mac lepas.

Pakatan Rakyat mendapati, sekurang-kurangnya, wujud tiga elemen yang meragukan hasil daripada salahlaku SPR dalam daftar pemilih dan senarai nama-nama baru yang sedang diproses masuk dalam senarai daftar pemilih.

Elemen pertama dikesan berikutan daripada pengumuman SPR pada 31 Januari 2012, bahawa wujud sekitar 40,025 pengundi ragu dan yang disahkan sebagai pengundi ragu, tetapi sehingga kini masih terdapat dalam senarai daftar pemilih SPR.

Elemen kedua adalah wujudnya pengundi berganda pada satu-satu alamat. Pengundi berganda ini mencakupi 354 alamat yang senarai pengundi pada satu-satu alamat itu di antara 100 hingga 1000 orang. Jumlahnya amat besar sehingga mencapai 79,098 pengundi seluruh negara.

Jumlah ini tidak lagi diambil kira senarai berpuluh-puluh pengundi dalam satu alamat. Kita memahami jika satu alamat itu dimaksudkan bagi sebuah rumah panjang atau kampung. Tetapi dalam daftar pemilih SPR, terdapat 100 pengundi pada satu alamat rumah yang berada di kawasan perumahan. Tidakkah ianya meragukan?

Elemen ketiga yang lebih serius ialah dengan pengumuman SPR, bahawa terdapat 240,000 undi pos di kalangan petugas SPR mesti dikategorikan sebagai undi Pos.

Jumlah ini amat mengejutkan Pakatan Rakyat. SPR tidak memerlukan jumlah petugas pos seramai itu dan ianya jelas bakal dimanipulasikan untuk memenangkan BN.

Tiga elemen didedahkan ini, amat jelas akan memberikan impak besar dalam PRU ke-13. Impak besar untuk mengekang kemaraan gelombang rakyat. Impak besar untuk memberikan kemenangan dua pertiga majoriti kepada Umno-BN.

Pakatan Rakyat bangkit menolak cadangan SPR dan usaha terancang pihak tertentu dalam SPR ini kerana, dalam sejarah PRU di Malaysia, undi pos adalah alat Umno-BN mengekalkan kuasa.

Ini merupakan jenayah terancang pihak tertentu kerana, jumlah pengundi ragu dan pengundi pos amat besar. Ia belum ditambah dengan pengundi pos yang sedia ada dari kalangan tentera, polis serta pasangan mereka.

Jenayah ini juga belum diambil kira dengan kemasukan mendadak nama-nama pengundi Selangor yang kebanyakannya menggunakan warga asing yang diberikan kad pengenalan sebagai pengundi.

Dengan latar belakang fakta ini, amat wajar Pakatan Rakyat bersikap prejudis bahawa, ada pihak dalam SPR yang berniat jahat dan berat sebelah untuk memenangkan Umno-BN.

Modus operandi yang sama digunakan dalam ‘Formula Terengganu’ akan digunakan, pada PRU ke 13 kali ini bagi mengelakkan kekalahan Umno-BN yang sedang terdesak dan nazak.

Kita mendesak SPR menghentikan kerja-kerja jahat ini, kerana ia bakal menimbulkan kekecohan besar pada PRU akan datang.

SPR jangan sesekali mencabul kedaulatan demokrasi. Ia mesti telus dan bersikap adil dalam mengendalikan PRU ke 13.

Rakyat tidak bersedia untuk ditipu buat sekian kalinya oleh SPR yang bertindak sebagai cawangan Umno.

Tulisan di bawah dipetik dari http://islamreturn.blogspot.com/

BN Sabah bergolak: Bukti pendaftaran PATI di Sabah di dalangi oleh UMNO/BN

Salam perjuangan..

Kebelakangan ini isu PATI di Sabah semakin hangat diperkatakan. Ini membuktikan bahawa UMNO/BN di Sabah semakin tergugat dan yakin bahawa kuasa mereka bakal hilang pada PRU ke-13 nanti. Walaupun jelas aktiviti haram ini dilakukan secara terbuka, namun tiada apa-apa tindakan undang-undang diambil terhadap penyelewengan ini. Malah kita yakin bahawa keselamatan negara turut terancam dengan pendaftaran PTI sebagai warganegara kerana mereka akan bebas kemana sahaja, bahkan ke Semenanjung. Inilah kemusnahan yang sedang dibina oleh kerajaan UMNO dan Barisan Nasional.

Pendatran ini berlaku di Semporna dan persoalannya sekarang, kenapa pendaftaran ini dibuat di Bilik Gerakan Barisan Nasional..?

Bukti bergambar:

Kenyataan yang diambik dari 1 Suara Sabah (facebook)

PRU13, UMNO CUMA MAHU MNGEKALKAN 32 KERUSI DUN YG DIMENANGINYA DLM PRU12 UTK KEMBALI BERKUASA DI SABAH SECARA ‘SIMPLE MAJORITY’. 40,000 ORG YG AKAN DIBERI SIJIL KELAHIRAN DAFTAR LEWAT DIPERCAYAI MAJORITI PTI DARI FILIPINA. SBLUM PRU13 DIADAKAN, MREKA AKAN DIKLUARKAN MYKAD DAN STERUSNYA DIDAFTARKAN SBG PENGUNDI DI 32 KWASAN DUN YG DIMENANGI UMNO DLM PRU 2008. DGN CARA INI, UMNO AKAN DAPAT MENGEKALKAN KERUSI2 YG DIMENANGINYA DLM PRU 2008, MUNGKIN DGN MAJORITI YG LEBIH BESAR! 

………………………………………………………………………………………………

Kilang KP UMNOBN beroperasi dipejabat ADUN Sinallang dengan bantuan kakitangan JPN yang menggunakan 5 kenderaan rasmi JPN. JPN ada pejabat di Semporna, kenapa harus beroperasi dipejabat ADUN UMNOBN

Gambar suasana di adun Senalang,Tetapi Datuk Nasir telah menafikan dalam keluaran Daily Express baru-baru ini, dan hanya untuk Kanak-kanak yang tidak mempunyai sijil lahir. Tetapi di manakah kanak-kanak itu dalam gambar ? 

…………………………………………………………………………………………………….

Kepada sesiapa yang tidak mempercayai projek I/C ini. selama 2-3 hari ini 1SS menerima beberapa gambar dari semporna, PATI di katakan dari seluruh pelusuk Sabah mengambil cuti serentak untuk ke Semporna membuat pendaftaran/mengambil I/C. Jika benar ia adalah hari penerimaan BR1M mengapa perlu ada JPN bergerak sebanyak 5 buah kereta.

Photo showing some of the 5 JPN vehicles being parked outside the office of the UMNO-BN Assemblyman’s Office as mentioned in my earlier posting.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s