Bismillahirahmanirahim. Kalaulah semua sultan di Malaysia seperti Sultan Kelantan, pastinya institusi diraja itu tidak terasa jauh dari rakyat, baru rakyat benar-benar merasa dipayungi, bila rakyat dianiayai, dinafikan keadilan, rajanya sama-sama turun padang menyatakan sokongan secara terbuka, bukan dipisahkan dengan tembok tinggi & rakyat jelata yang berhimpun inginkan keadilan seakan asing di bumi sendiri. Bilamana sultan beriman menghormati para ulama, maka selamatlah negeri, negara, malah rakyat.

Setiap yang memimpin akan ditanya di akhirat kelak tentang orang-orang yang dipimpinnya, kerana itu sultan pun tak pernah lepas dari tanggungjawab sebagai seorang muslim, bahkan tanggungjawabnya teramat besar. Sejarah Khalifah Umar Abdul Aziz, Sultan Muhammad al-Fateh, & para Khalifah ar Rasyidin tidak pernah menipu. Mereka adalah contoh terbaik. Sebesar mana kita kita di dunia, di sisi Allah kita semua sama sahaja, kecuali ketaqwaan kita kepada Allah, apatah lagi kalau kita jauh dari Allah & keadilan Islam. Sultan yang terbaik adalah bila dia menjadi hamba yang baik kepada Allah. Itulah sebaik-baik sultan. Wallahualam.

Posting di bawah dipetik dari http://greenboc.blogspot.com/

[BERGAMBAR] ‎”Ku Lihat HIJAU” Lagi… ALLAHU AKBAR !!! -updated

Suntikan Semangat bagi Pejuang-Pejuang Tuntutan Royalti Minyak & Gas Kelantan & juga Pendaratan Hasil Minyak & Gas Perairan Negeri Kelantan ke Bachok, Kelantan…

Tuanku Sultan Muhammad ke-V hari ini berkenan menurunkan tanda-tangan Baginda ke atas Plak yang tertulis Titah Baginda pada sessi Pembukaan Sidang DUN yang lepas iaitu:

“Beta berharap GAS ini dapat didaratkan di negeri ini kerana Kelantan telah menyediakan ZON INDUSTRI PETROLEUM di Bachok seluas 4,000 ekar sejak tahun 1990-an lagi”.

Sejurus selepas Tuanku menurunkan tandatangan Baginda, Tuanku meminta Tuan Guru Nik Abdul Aziz supaya menurunkan juga tandatangan beliau diatas Plak yang sama sebagai sokongan rakyat Kelantan menuntut royalti minyak.

Sumber:FB

Sultan tandatangani plak tuntutan royalti

KUALA LUMPUR: Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V berkenan mencemar duli menandatangani plak Tuntutan Royalti Petroleum.

Baginda berkenan melawat booth Royalti sebuah Gabungan Profesional Kelantan Menuntut Royalti, Pendaratan Minyak dan Gas Ke Kelantan, bersempena Ekspo Pertanian Kelantan 2012 di pekarangan Stadium Sultan Mohamad IV, semalam.

Turut mengiringi baginda adalah Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang juga menurunkan tandatangan sokongan, lapor laman web Gerakan Menuntut Royalti Petroleum Kelantan http://royaltikelantan.com

Setiausaha Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Kelantan (Gegar) Muhammad Hishamuddin Ghazali berkata sokongan Sultan Kelantan merupakan satu anjakan terbesar terhadap kempen tuntutan rakyat yang berterusan.

Ini juga menunjukkan bahawa perjuangan tersebut perlu disokong semua rakyat Kelantan.

Beliau mengulas tindakan Sultan Muhammad V yang menurunkan tandatangan pada plak semasa kempen tersebut diadakan di Ekspo Pertanian Kelantan 2012 yang berlangsung selama lima hari dari 5 Jun hingga 10 Jun 2012.

“Tindakan sokongan baginda yang merupakan ekspresi rakyat Kelantan atas dasar baginda Sultan sebagai pemimpin rakyat Kelantan.

Perjuangan Gegar tidak mengira sentimen politik kerana kami menuntut hak rakyat Kelantan yang dinafikan,” Hisahmuddin mengulas.

Gegar meneruskan kempen tandatangani kain rentang selepas beberapa siri diadakan berjaya mengumpul lebih 50,000 tandatangan.

Gegar akan terus bergerak untuk menyemarakkan lagi kempen sehingga tuntutan rakyat ini berjaya.

Kerajaan Negeri Kelantan membuat tuntutan royalti berdasarkan perjanjian di bawah Akta 144 Petroleum Development Act 1974 yang ditandatangani oleh Kerajaan Negeri dan Persekutuan.

Laporan dari Jabatan Perangkaan bahawa cari gali petroleum itu telah beroperasi sejak 2004 dan tuntutan royalti lebih RM1 bilion itu dikira bermula dari 2004 hingga kini. -HDTetapi,tiada gambar yang lebih bermakna dan yang lebih indah dari yang ini

.

Advertisements

One response »

  1. khilafah says:

    hi… i like this (Kalaulah Sultan-Sultan di Malaysia Boleh Mencontohi Ini… STAY ALiVE 2:154) post.. really inspire, as a consideration for choosing, thanks for share 🙂 ^_^’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s