Orang yang berhasad dengki hakikatnya melawan takdir dan keputusan Allah s.w.t. Dia secara tidak langsung telah mempertikaikan kebijaksanaan, keadilan dan kasih sayang Allah dalam menitipkan nikmat kepada hamba-Nya. Seolah-olah dia merasakan lebih bijak dan lebih adil dalam memberi serta menentukan nikmat kepada manusia.

Sikap ini sangat dimurkai Allah dan berdosa kerana membenci takdir Allah samalah seperti membenci-Nya. Dalam hadis qudsi, Allah berfirman yang bermaksud: “Sesiapa yang tidak reda terhadap takdir yang telah berlaku dan tidak sabar terhadap cubaan daripada-Ku, maka carilah Tuhan selain aku.” (Riwayat Tabrani).

Tegasnya, hasad akan merosakkan aqidah seseorang. Ini sangat berbahaya.

_________________________________________________

Satu lagi masterpiece dari Madmie.

Filem hasilannya tidak pernah menghampakan & sentiasa mengisi hati dengan kesedaran & nilai Islam yang tinggi, selain kualiti yang terbaik.

Saya tersentuh dengan tulisannya di fb yang menggambarkan hasrat & cita-citanya yang saya fikir telah diterjemahkan dengan serius & hasil kerja yang terbaik dalam karya-karyanya;

“Masa meningkat remaja dulu, pernah sekali menyuarakan hasrat kepada mak apabila sudah besar nanti mahu jadi pengarah filem. Namun mak melarang keras. Jelas kerisauan yang terpancar pada riak wajahnya. Saya tahu mak risau akan industri perfileman tanah air ketika itu yang tidak islam meskipun diarah oleh direktor yang beragama Islam. Saya tahu mak risau akan beban dosa yang bakal ditanggung kerana mempromosi maksiat, menghalalkan aurat etc. Saya tahu mak risau akan jawapan yang bakal saya jawab bila berhadapan dengan Allah di hari pembalasan nanti.

Alhamdulillah mak, dakwah dan tarbiyah telah mengubah segala-galanya. Alhamdulillah mak, apa yang membezakan saya dengan mereka adalah deen(islam) yang saya ambil secara keseluruhannya.

Love you mak.”

Moga Allah membantu anak muda ini untuk mencerahkan minda & hati umat Islam di Malaysia & di dunia satu hari hari nanti melalui filem-filemnya, & menyelamatkan industri filem Malaysia yang sudah rosak dengan pengisian & mesej yang kebanyakannya sia-sia &merosakkan. Amin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s